Website Logo

Arabica VS Robusta: 5 βασικές διαφορές


15/06/2016



Η Arabica και η Robusta, οι δυο κυριότερες ποικιλίες καφέ, παρότι συνδυάζονται αρμονικά στα περισσότερα blends, έχουν 5 σημαντικές διαφορές που πρέπει να γνωρίζετε, ώστε να κάνετε τη σωστή επιλογή ποικιλίας και να πετύχετε την επιθυμητή γεύση.
 
Χώρα προέλευσης
Η ονομασία Arabica είναι απόλυτα λογικό να σας φέρνει στο μυαλό εικόνες από ερήμους και καμήλες, αλλά στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη ποικιλία καλλιεργείται στην Αφρική, τη Νέα Γουινέα και τη Νότια Αμερική.
 
Η Robusta μας έρχεται κι αυτή από την Αφρική, τη Βραζιλία και την Ινδονησία, αλλά η χώρα – συνώνυμη με αυτήν την ποικιλία δεν είναι άλλη από το Βιετνάμ. Η χώρα της Ασίας έχει μάλιστα αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια στον μεγαλύτερο εξαγωγέα Robusta στον κόσμο!
 
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
Η Robusta πετυχαίνει ένα γερό πλήγμα στην Arabica στο θέμα καφεΐνη, καθώς περιέχει 2,7% καφεΐνη σε σχέση με το 1,5% της Arabica. Αυτός είναι φυσικά κι ο λόγος που η Robusta είναι πιο πικρή, αλλά θα αναφερθούμε εκτενέστερα στις γευστικές διαφορές των δυο ποικιλιών παρακάτω.

Γεύση και άρωμα
Η Robusta έχει πικρή, έντονη γεύση, η οποία μπορεί να αφήσει την αίσθηση φιστικιού, αλλά αυτό οφείλεται στην υψηλή της περιεκτικότητα σε καφεΐνη.
 
Η Arabica έχει μια πιο γεμάτη, απαλή γεύση,  είναι πιο αρωματική και συχνά παρουσιάζει σοκολατοειδείς ή φρουτώδεις αποχρώσεις και μπορεί ν’ αφήσει μια αίσθηση καραμέλας.

Χρήση
Σχεδόν όλοι οι στιγμιαίοι καφέδες παράγονται από κόκκους Robusta, καθώς η συγκεκριμένη ποικιλία είναι πιο οικονομική και η συγκομιδή των καρπών της διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Παρότι ο συσχετισμός της με τον στιγμιαίο καφέ μπορεί να κάνει κάποιον να πιστέψει αυτόματα ότι Robusta = καφές χαμηλότερης ποιότητας, η Robusta έχει την τελευταία λέξη καθώς χρησιμοποιείται για την παρασκευή ενός από τους πιο ονομαστούς καφέδες του κόσμου: του ιταλικού espresso! Οι γείτονές μας την προτιμούν καθώς δημιουργεί πλούσια κρέμα και πιο γεμάτο σώμα.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Arabica κυβερνά, καθώς σχεδόν όλα τα είδη καφέ που απολαμβάνουν στην Αμερική είναι από κόκκους Arabica. Η Robusta ήταν κάποτε δημοφιλής στις Η.Π.Α., αλλά «εκτοπίστηκε» από την Arabica, λόγω του κινήματος του gourmet καφέ των τελευταίων 30 περίπου χρόνων.
 
Φήμη
Λόγω της πικρής γεύσης και της σχέσης της με τον στιγμιαίο καφέ, η Robusta έχει στιγματιστεί από κάποιους ως «κακός καφές», ενώ η πιο «ντελικάτη» Arabica κερδίζει συνέχεια νέους θαυμαστές.
 
Εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει «καλός» και «κακός» καφές, μόνο υποκειμενικές προτιμήσεις. Γι’ αυτό, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε και τις δυο ποικιλίες και να αποφασίσετε μόνοι σας ποια είναι αυτή που θα σας κάνει να πίνετε… καφέ στο όνομά της!
 
Πηγή: http://blog.barista.gr/



επιστροφη