Website Logo

v60 Brewing Guide


13/06/2016



Τι θα χρειαστείτε:
 
Μία συσκευή Hario v60 dripper
Χάρτινα φίλτρα v60
Μία ζυγαριά (κατά προτίμηση με ενσωματωμένο χρονόμετρο)
Ένα μύλο άλεσης (strongly recommended)
Ένα Βραστήρα (κατά προτίμηση με στόμιο ελεγχόμενης ροής)
Καφέ (φρεσκοκαβουρδισμένο και φρεσκοαλεσμένο)
και φυσικά μια κούπα για σερβίρισμα .
 
Step by Step:
 
Βήμα 1ο:
Διπλώστε την άκρη του χάρτινου φίλτρου έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί και να σταθεί μέσα στο v60.
 
Βήμα 2ο:
Ζυγίστε 18 γραμμάρια (για μια μερίδα των 250ml τελικού αποτελέσματος στην κούπα), κατά προτίμηση φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ.
 
 
Βήμα 3ο:
Αλέστε τον καφέ σε τέτοια κλίμακα που να σας επιτρέψει μια εκχύλιση της τάξης των 3-4 λεπτών το πολύ. (δεν υπάρχει κάποιο μαγικό νούμερο βαθμίδας άλεσης που να το κάνει αυτό, καθώς όλοι οι μύλοι άλεσης διαφέρουν κατά πολύ στο αποτέλεσμα που παράγουν. Τη βαθμίδα άλεσης θα την ανακαλύψετε μόνοι σας κάνοντας μερικές δοκιμές μέχρι να πετύχετε το χρονικό και γευστικό αποτέλεσμα της εκχύλισης σας. Να θυμάστε ότι ο καφές χάνει το 70% των αρωμάτων και γευστικών χαρακτηριστικών του σε μόλις 15 λεπτά μετά την άλεση!)
 
Βήμα 4ο:
Χρησιμοποιήστε νερό 92°C - 96°C (Εάν δεν διαθέτετε κάποιο βραστήρα με ελεγχόμενη θερμοκρασία μπορείτε να αφήσετε το νερό να βράσει σε κάποιο συμβατικό βραστήρα και να περιμένετε περίπου 1 λεπτό. Η θερμοκρασία του θα πέσει στο επιθυμητό νούμερο)
 
Βήμα 5ο:
Διαβρέξτε το χάρτινο φίλτρο που τοποθετήσατε μέσα στο v60 έτσι ώστε να απορρίψετε την πιθανότητα ο καφές σας να έχει γεύση χαρτιού αλλά παράλληλα και να προθερμάνετε το v60 και την κούπα σας.
 
Βήμα 6ο:
Τοποθετήστε τον φρεσκοαλεσμένο καφέ μέσα στο v60 και χτυπώντας με το χέρι σας απο τα πλάγια προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια επίπεδη επιφάνεια καφέ για να πετύχετε ομοιόμορφη εκχύλιση.
 
Βήμα 7ο:
Μηδενίστε τη ζυγαριά, ξεκινήστε το χρονόμετρο και ρίξτε 40 γραμμάρια νερό ξεκινώντας απο το κέντρο του καφέ και με μικρές κυκλικές κινήσεις προς τα έξω προσπαθήστε να καλύψετε όλη την επιφάνεια του. Μόλις το πετύχετε περιμένετε για 30-35 δευτερόλεπτα. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή και ώς "bloom" και είναι το στάδιο όπου ο καφές αναπτύσσει τα αρώματα και τις γεύσεις του ενώ παράλληλα απελευθερώνει το διοξείδιο του άνθρακα που είναι φυλακισμένο στους κόκκους απο το καβούρδισμα.
 
Βήμα 8ο:
Μετά τη διαδικασία του blooming συνεχίστε να προσθέτετε νερό με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ξεκινώντας απο το κέντρο του καφέ και συνεχίζοντας περιμετρικά, προσέχοντας όμως να μην ακουμπήσετε το χάρτινο φίλτρο. Προσθέστε το υπόλοιπο νερό (μέχρι τα 250ml) σιγά σιγά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τέτοιο τρόπο ώστε οι κόκκοι του καφέ που βρίσκονται στην άκρη και ακουμπάνε στο χάρτινο φίλτρο να είναι συνεχώς βρεγμένοι. (Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε να αποσπάσουμε στοιχεία απο το 100% του καφέ μας, ενώ αν προσθέταμε το υπολοιπόμενο νερό μέχρι τα 250ml αμέσως, καθώς το νερό θα κατέβαινε στην κούπα μας οι πάνω κόκκοι θα είχαν ελάχιστη χρονική επαφή με το νερό με αποτέλεσμα να μην προλάβουμε να αποσπάσουμε όλα τα γευστικά χαρακτηριστικά τους.)
 
Βήμα 9ο:
Απολαύστε την εκχύλιση σας οπτικά μέχρι να τελειώσει. Ο Καφές είναι ένα προϊόν που διεγείρει σχεδόν όλες τις αισθήσεις, πόσο μάλλον όταν τον έχουμε προετοιμάσει χειροκίνητα και έχουμε εμβαθύνει στις παραμέτρους που χρειαζόμαστε για μια καλή εκχύλιση. Το αποτέλεσμα θα σας συναρπάσει και να είστε σίγουροι ότι άξιζαν τα 4 λεπτά που αφιερώσατε σε αυτή την τελετουργία που θα ικανοποιήσει και εσάς και την παρέα σας.
Πειραματιστείτε ελεύθερα αλλάζοντας την αναλογία γραμμαρίων καφέ και ml νερού που χρησιμοποιείτε για να διαπιστώσετε την τεράστια γκάμα γευστικών αποτελεσμάτων που μπορείτε να πετύχετε χρησιμοποιώντας τον ίδιο καφέ.
 
Enjoy!
 
 
Πηγή: http://www.thisiscoffee.gr/
 



επιστροφη